Co to są lipidy?
Lipidy są grupą związków tłuszczowych, do których zaliczamy cholesterol, trójglicerydy, fotolipidy oraz wolne kwasy tłuszczowe.
Jaką pełnią rolę?
Pełnią wiele funkcji. Trójglicerydy i wolne kwasy są głównym źródłem energii, cholesterolu i fofolipidy są elementami strukturalnymi błon komórkowych. Cholesterol jest również prekursorem hormonów, kwasów żółciowych i witamin.
Jakie są normy cholesterolu?
Prawidłowe wartości lipidów to:
U KOBIET:
-cholesterol całkowity 200 mg/dl
-LDL 135 mg/dl
-HDL 50-45 mg/dl
-trójglicerydy 180 mg/dl
U MĘŻCZYZN:
-cholesterol całkowity 200 mg/dl
-LDL-135 mg/dl
-HDL 55 mg/dl
-trójglicerydy 180 mg/dl
Co powoduje nadmiar cholesterolu?
Nadmiar cholesterolu w organizmie człowieka jest bardzo groźny dla zdrowia! Odgrywa dużą rolę w rozwoju miażdżycy. Należy go więc kontrolować, gdyż ma duży wpływ w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.
Do najważniejszych czynników ryzyka choroby wieńcowej zalicza się podwyższony poziom cholesterolu całkowitego LDL. Dlatego należy przestrzegać diety i leczyć go farmakologicznie powodując jego obniżenie, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko zawału serca, udaru mózgu, a w rezultacie zgonu!
Czego należy unikać?
Przede wszystkim nadmiaru tłuszczu całkowitego w pożywieniu i zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są:
Tłuste mięsa, wędliny, tłuste podroby, potrawy smażone na maśle i smalcu, pełne mleko, jajka (1 jajko na tydzień), słodycze, pełnotłuste mleko i przetwory mleczne (śmietana, żółty ser).
A co jest zalecane do jedzenia?
Chude mięso, chuda wędlina, ryby, oleje roślinne, kasze, ciemne pieczywo, płatki, owoce i warzywa.
Miażdżyca jest procesem dynamicznym i wykazuje skłonności do cofania się! Należy więc zastosować odpowiednią dietę (niskocholoesterolową – poniżej 5 mg dziennie), rzucić palenie papierosów, stosować umiarkowaną aktywność ruchową, unikać stresu.
Opracowała: Edyta Lutowska